

Brody, J. E. (2014, September 14). Celiac Disease, a Common, but Elusive Diagnosis. The New York Times Specter, M. (2014, November 3). Against the Grain. The New Yorker.


Bellisle, France. "Intense Sweeteners, Appetite for the Sweet Taste, and Relationship to Weight Management" Curren Obesity Reports (March 2015), 4:1, pp 106-110
Roberts R., Jason . "The Paradox of Artificial Sweeteners in Managing Obesity" Current Gastroenterology Reports (Jan 2015), 17:1


*Αναζητώντας στο pinterest ιδέες για γεύματα που μπορείς να προετοιμάσεις, μπορείς να βρείς πληθώρα προτάσεων. Μερικές βέβαια τείνουν στο όριο του ψυχαναγκασμού που λέγαμε, κάποιες είναι πιο αξιόλογες. Όπως και να 'χει, μπορείς να δεις ενδιαφέρον εδώ.

Αυτές οι προτάσεις θα μπορούσαν να είχαν ειπωθεί από όλους μας κάποια στιγμή. Μεγάλα και δύσκολα ωράρια εργασίας που απαιτούν την πλήρη συγκέντρωσή μας σε αυτά, συντελούν στο να αμελούμε τις προσωπικές μας ανάγκες για ενέργεια και θρέψη. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, το βάρος αυξάνεται σημαντικά, πράγμα που δεν θα περίμενε κανείς να συμβεί σε κάποιον που τρώει ελάχιστα. Γιατί συμβαίνει αυτο; Η απάντηση βρίσκεται στις ίδιες τις προτάσεις. Ας τις αναλύσουμε μία-μία: Ένας καφές δεν είναι αρκετός. Η αξία του πλήρους πρωινού γεύματος στην αναπλήρωση των θρεπτικών μας αναγκών είναι αδιαμφισβήτητη. Τί εννοούμε πλήρες πρωινό; Παραδείγματα μαζί με συνταγές έρχονται προσεχώς σε post. Συνεχής, ασταμάτητη εργασία συντελεί σε συσσώρευση άγχους*, με συνέπεια την προσωρινή απώλεια όρεξης. Όταν το αίσθημα της πείνας (και η υπογλυκαιμία) δεν μπορεί πλέον να παρακαμφθεί, καταφεύγουμε σε επιλογές - 'quick fixes' που 'θα κάνουν την δουλειά' με το μικρότερο κόστος, στον λιγότερο χρόνο (βλ. snacks από περίπτερα, τυροπιτάδικα κλπ). Με την ίδια λογική, μετά το πέρας μιας απαιτητικής ημέρας και την επιστροφή στο σπίτι το βράδυ, η ενέργεια για να μαγειρέψουμε συνήθως απλά δεν υπάρχει. Σε αυτή την περίπτωση κάτι έτοιμο αποτελεί μονόδρομο. Τα συγκεκριμένα προϊόντα μπορεί να προσφέρουν άμεσο bust ενέργειας λόγω της περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες ταχείας απορρόφησης, η δράση όμως είναι προσωρινή. Κυρίως όμως χρειάζεται προσοχή γιατί μακροπρόθεσμα όλες οι παραπάνω πρακτικές οδηγούν στην αύξηση βάρους που λέγαμε, αυτή που δεν μπορούμε να καταλάβουμε κι από πού μας ήρθε, 'γιατί δεν τρώμε τίποτα όλη μέρα'. Αφού πλέον αναλύσαμε τί ακριβώς δεν λειτουργεί, τί πρέπει να αλλάξει, στο δεύτερο μέρος έρχονται και οι προτάσεις για το πώς να τα καταφέρουμε!"Το πρωί βιάζομαι να πάω στη δουλειά και για πρωινό πίνω μόνο ένα καφέ στα γρήγορα.""Δουλεύω πολλές ώρες, ακατάπαυστα, με αποτέλεσμα να μην έχω χρόνο ούτε να φάω το μεσημέρι.""Για τον ίδιο λόγο μένω νηστικ-ός/ή πολλές ώρες μέσα στην ημέρα, και όταν πλέον δεν πάει άλλο τρώω κάτι γρήγορο απ'έξω, συνήθως γλυκό.""Όταν γυρίζω σπίτι το βράδυ, από την κούραση δεν μπορώ ούτε να μαγειρέψω, οπότε συνήθως παίρνω κάτι απ'έξω."
*Τα οφέλη του πρωινού για το εργασιακό άγχος και την πνευματική υγεία γενικότερα, περιγράφονται και στο άρθρο της ομάδας εργασίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων .



http://fnic.nal.usda.gov/dietary-guidance/dietary-guidelines



Εργάζομαι 10μμ-6πμ. Στη δουλειά θα φάω κάτι γλυκό και θα πιώ πολύ καφέ για να κρατήσω την ενέργειά μου σε όλη τη διάρκεια της νύχτας.
*Περισσότερες πρακτικές προτάσεις για οργάνωση των γευμάτων και στο Pinterest.
Iδέα άρθρου: nerdfitness.com

Ο τίτλος της διαφημιστικής καμπάνιας γαλλικής αλυσίδας supermarket είναι λιτός και περιεκτικός. Η επιτυχία της σε νούμερα όπως περιγράφονται στο video: 1,2 τόνοι πωλήθηκαν μέσα σε μόλις 2 μέρες, 24% γενική αύξηση επισκεψιμότητας των καταστημάτων. Το δέλεαρ; Όλα είναι φθηνότερα κατά 30% σε σχέση με πιο 'εμφανίσιμα' προϊόντα του ίδιου είδους.
Η περίπτωση αυτής της πραγματικά ιδιοφυούς ιδέας είναι μοναδική. Είναι πραγματικά πρωτότυπο μια διαφημιστική καμπάνια να είναι επωφελής όχι μόνο για την επιχείρηση (αυξάνοντας πωλήσεις, μειώνοντας σπατάλες), αλλά και για το κοινό (μειωμένο κόστος, ποιοτική υπεροχή, προώθηση κατανάλωσης περισσότερων φρέσκων προϊόντων), και το περιβάλλον (αποτρέποντας την σπατάλη και αδικαιολόγητη απόρριψη καταναλώσιμων προϊόντων).
Οι δυνατότητες του marketing στην υπηρεσία της υγιεινής διατροφής. Εύχομαι και στην Ελλάδα!
https://www.youtube.com/watch?v=lqEqG4cyNNU

*Περισσότερες ιδέες και στο pinterest.com/diatrofiallios


http://www.informationisbeautiful.net/visualizations/caffeine-and-calories
http://lokeshdhakar.com/coffee-drinks-illustrated


Iσχυρό κίνητρο για αλλαγή χωρίς όμως την θέσπιση άμεσων, εφικτών στόχων - (συνεχίζεις την μισάωρη άσκηση κάθε μέρα παρ'ότι έχασες το βάρος που ήθελες).
Ελλιπής κοινωνική ενθάρρυνση από οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον - (όλη η οικογένεια τρώει μαζί γύρω από το τραπέζι, το ίδιο φαγητό).
Ανεπαρκή εργαλεία προγραμματισμού και αυτοελέγχου - (συμπληρώνεις ημερολόγιο καταγραφής γευμάτων όπως και πριν).
Μη συμβατό περιβάλλον - (αποβάλλεις μη υγιεινές επιλογές από ψυγείο και ντουλάπια. Εμπλουτίζεις με φρέσκα φρούτα & λαχανικά το ψυγείο).
