Άρθρα

Διατροφή για όσους εργάζονται περίεργα ωράρια

 

Εργάζομαι 10μμ-6πμ. Στη δουλειά θα φάω κάτι γλυκό και θα πιώ πολύ καφέ για να κρατήσω την ενέργειά μου σε όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Αν είσαι εργαζόμενος της περιβόητης τρίτης βάρδιας, τότε καταλαβαίνεις από πρώτο χέρι την παραπάνω δήλωση. Είναι γεγονός ότι ένα τέτοιο ωράριο υπαγορεύει ένα μοναδικό τρόπο ζωής. Το πρόγραμμά σου είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό των υπολοίπων, και η συνήθεια του φαγητού αποτελεί μια συνεχή πρόκληση.

Αν μάλιστα συνηθίζεις να τρως κάτι απ’έξω, οι επιλογές περιορίζονται σε καντίνες, ‘βρώμικο’, σουβλατζίδικα κλπ. Επιλογές τις οποίες υγιεινές δεν τις λες, πόσο μάλλον όταν πρόκειται και για καθημερινή βάση. Το πρωί και αφού έχεις σχολάσει, είναι ώρα για το γεύμα σου, όταν κάποιοι μόλις που παίρνουν το πρωινό τους.

Κατά τη διάρκεια της δουλειάς λοιπόν καταφεύγεις σε βολικές λύσεις που παρέχουν γρήγορα το bust ενέργειας τη δεδομένη στιγμή. Ωστόσο ζάχαρη και καφές ξεκινούν ένα φαύλο κύκλο, όπου η γρήγορη ενέργεια γρήγορα χάνεται (δημιουργοί τσιτάτων beware) με μονόδρομο την εκ νέου κατανάλωση των παραπάνω. Το ίδιο φαινόμενο συμβαίνει και για όσους έχουν μεγάλα ωράρια, όπως ανέπτυξα σε προηγούμενο post.

Πώς λοιπόν ανταπεξέρχεται κάποιος που δουλεύει νυχτερινό ωράριο; Να σημειώσω ότι οι συμβουλές έχουν ισχύ και για όσους απλά έχουν περίεργο πρόγραμμα (φοιτητή σε εξεταστική this is for you).

Πάρε ταπεράκι στη δουλειά. Καταλαβαίνω ότι ακούγεται χρονοβόρο, ίσως και βαρετό, αλλά έχε υπόψιν ότι μόνο έτσι μπορείς να έχεις πρόσβαση σε πλήρη ποιοτικά γεύματα, όπου μόνο εσύ έχεις τον έλεγχο για αυτά. Ξέρεις δηλαδή τί τρως, και σε τί ποσότητα. Επίσης μην ξεχνάς ότι το σπιτικό φαγητό είναι και σημαντικά μικρότερο μηνιαίο έξοδο (κάνει καλό και στην τσέπη). Για να μην γίνει η διαδικασία βαρετή, μπορείς να μαγειρεύεις μεγάλες ποσότητες 2-3 φορές την εβδομάδα και με αυτές να καλύπτεις τις ανάγκες των επόμενων ημερών*.

Δώσε προσοχή σε καφέ και καφεϊνούχα ποτά. Όσον αφορά στο πρώτο, διάβασε το post για τα είδη του καφέ και θα καταλάβεις τι εννοώ. Όσα λιγότερα τα συστατικά, τόσο το καλύτερο. Τα καφεϊνούχα ποτά από την άλλη (ξέρεις, αυτά που ‘δίνουν φτερά’), περιέχουν αξιοσημείωτη ζάχαρη και ως εκ τούτου κενές θερμίδες. Σε αυτήν την κατηγορία κατατάσσω και το γνωστότερο αναψυκτικό όλων, το οποίο στην πλήρη μορφή του είναι άκρως θερμιδογόνο, στη light μορφή δε, θέλει προσοχή. Περισσότερες πληροφορίες για τις άγνωστες πτυχές των light προϊόντων σε επόμενο post.

Στην δουλειά, για 5 λεπτά δώσε προσοχή στο αίσθημα της πείνας και αναλογίσου τις αιτίες του τσιμπολογήματος: όντως πεινάς ή είσαι αφηρημένος, βαριέσαι, έτσι απλά έχεις συνηθίσει; Αφού βρεις την απάντηση, καθιέρωσε την αποκλειστική ενασχόλησή σου με το γεύμα σου όταν είναι η ώρα του φαγητού. Έχοντας προηγουμένως επίγνωση του προβλήματος, είναι περισσότερο πιθανό να το ξεπεράσεις.

Συνοπτικά, είναι σημαντικό να επιλέγουμε σύμφωνα με το τι θα μας ωφελήσει μακροπρόθεσμα. Ως εκ τούτου κάθε μικρή αλλαγή μετράει, αφού μακροπρόθεσμα αυτές αθροίζονται και τα οφέλη τους γίνονται πλέον εμφανή.


*Περισσότερες πρακτικές προτάσεις για οργάνωση των γευμάτων και στο Pinterest.
Iδέα άρθρου: nerdfitness.com
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print
Scroll to Top