Άρθρα

Γιατί είναι δύσκολο να αλλάξουμε (διατροφικές) συνήθειες;

Image

Η  αυτοματοποιημένη συμπεριφορά, η ρουτίνα, είναι δύσκολο να ανατραπεί, όπως αντίστοιχα δύσκολο είναι και να καθιερωθεί ένας νέος κώδικας κανόνων συμπεριφοράς. Αυτήν ακριβώς την συνθήκη (και την αιτιολογία της) αναλύει το Forbes στο πρόσφατο άρθρο του.

Θα μπορούσαν αυτοί οι παράγοντες να έχουν ισχύ και στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών; Σαφώς! Ας ξεκινήσουμε δηλώνοντας το προφανές: κάθε προσωπική αλλαγή δύσκολα υλοποιείται και ακόμα πιο δύσκολα διατηρείται. Μακροπρόθεσμοι στόχοι απώλειας βάρους που κατακτώνται ύστερα από μεγάλη προσπάθεια ανατρέπονται, καθώς η συμπεριφορά απέναντι στο φαγητό και τους παράγοντες επιροής έχει μείνει ίδια.

Ας γίνω πιο συγκεκριμένη:

Υπερπληροφόρηση
Σε μία εποχή όπου βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από πληροφορίες περί διατροφής, υποθέτουμε ότι εφόσον γνωρίζουμε την θεωρία μπορούμε και να την εφαρμόσουμε αυτόματα. Η παγίδα αυτής της θεωρητικά λογικής πρότασης έγκειται στο ότι παγιδευόμαστε στην προσωπική μας ‘ιστορία’ η οποία δικαιολογεί γιατί δεν μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο. Εκτός από τους άλλους, πείθουμε και τον εαυτό μας ότι υπάρχει βάσιμος λόγος να εγκαταλείψουμε.

Επανεξέτασε & αναθεώρησε:
“Τί σε παρακινεί να αλλάξεις;”
“Ποιά έιναι τα πλεονεκτήματα και ποιά τα μειονεκτήματα της αλλαγής; Ποιά της μη αλλαγής;”
“Αν η αλλαγή ήταν πιο εύκολη και εφικτή θα ήθελες να την κάνεις; Τί την κάνει τόσο δύσκολη;”

 

Αφανείς επιρροές και ήπιος πατερναλισμός

Η αλήθεια είναι ότι η θέληση για αλλαγή δεν είναι πάντα αρκετή. Μία προσπάθεια αν και γίνεται με ψυχή & σώμα εύκολα ‘σκοντάφτει’ στην δύναμη των επιρροών από το εξωτερικό περιβάλλον. Τα ερεθίσματα που λαμβάνουμε για τα τρόφιμα είναι εντέχνως ενορχηστρωμένα από τεχνολόγους τροφίμων, υπεύθυνους πωλήσεων & μαρκετίστες. Η κύρια ενασχόλησή τους με το πώς θα στρέψουν την προσοχή του κοινού στα (ομολογουμένως όχι πάντα υγιεινά) προϊόντα τους έχει ως αποτέλεσμα την ασυναίσθητη απομάκρυνση του ατόμου από την ενδεδειγμένη διατροφή.
Αναγνώρισε τέτοιους παράγοντες & δράσε στρατηγικά (με παραδείγματα):

Iσχυρό κίνητρο για αλλαγή χωρίς όμως την θέσπιση άμεσων, εφικτών στόχων – (συνεχίζεις την μισάωρη άσκηση κάθε μέρα παρ’ότι έχασες το βάρος που ήθελες).

Ελλιπής κοινωνική ενθάρρυνση από οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον – (όλη η οικογένεια τρώει μαζί γύρω από το τραπέζι, το ίδιο φαγητό).

Ανεπαρκή εργαλεία προγραμματισμού και αυτοελέγχου – (συμπληρώνεις ημερολόγιο καταγραφής γευμάτων όπως και πριν).

Μη συμβατό περιβάλλον – (αποβάλλεις μη υγιεινές επιλογές από ψυγείο και ντουλάπια. Εμπλουτίζεις με φρέσκα φρούτα & λαχανικά το ψυγείο).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print
Scroll to Top