Άρθρα

Για την μείωση αλατιού χρειάζεται προσοχή και στις κρυφές πηγές του

Όπως αναφέρεται και στο γράφημα, η ενδεδειγμένη κατανάλωση αλατιού ανά ημέρα είναι γύρω στο 1 κουταλάκι του γλυκού. Αυτό το όριο πιθανώς να φαίνεται εφικτό καθώς η ποσότητα είναι σχετικά μικρή (στο μαγείρεμα 1 κουταλάκι γλυκού αυτούσιο μπαίνει σπάνια). Και όμως, λαμβάνοντας υπόψη τρόφιμα που αποτελούν τις λεγόμενες ΄κρυφές’ πηγές αλατιού το όριο αυτό υπερκαλύπτεται αρκετά εύκολα.

Όσοι για οποιοδήποτε λόγο χρειάζονται να μειώσουν το αλάτι στην καθημερινότητά τους, πέρα από την απλή προσθήκη αλατιού στο φαγητό, ας προσέξουν και τα εξής:

Προσοχή σε αρτοσκευάσματα (& σφολιατοειδή) καθώς αποτελούν την κυριότερη κρυφή διατροφική πηγή αλατιού & επεξεργασμένα τρόφιμα κάθε είδους όπως κονσέρβες, προϊόντα ζύμης, αλλαντικά.

Το στράγγισμα της κονσέρβας απομακρύνει σημαντική ποσότητα του επιπλέον αλατιού.

Ενδείκνυται ο εμπλουτισμός της διατροφής με άφθονα φρούτα και λαχανικά (νερό για ενυδάτωση).

Μαγείρεμα με αντικατάσταση (μερική ή μη) αλατιού από τα κατάλληλα μπαχαρικά και μυρωδικά, ώστε ένα ανάλατο φαγητό να μην είναι και άνοστο.

Κυρίως όμως, διαβάζοντας την διατροφική ετικέτα των τροφίμων για ‘νάτριο’ ή ‘sodium’ μπουρούμε να έχουμε σαφή εικόνα και να επιλέγουμε κατάλληλα.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print
Scroll to Top