Άρθρα

Μεγάλα ωράρια εργασίας & ισορροπημένη διατροφή. Συνδιάζονται; [part1]

“Το πρωί βιάζομαι να πάω στη δουλειά και για πρωινό πίνω μόνο ένα καφέ στα γρήγορα.”
“Δουλεύω πολλές ώρες, ακατάπαυστα, με αποτέλεσμα να μην έχω χρόνο ούτε να φάω το μεσημέρι.”
“Για τον ίδιο λόγο μένω νηστικ-ός/ή πολλές ώρες μέσα στην ημέρα, και όταν πλέον δεν πάει άλλο τρώω κάτι γρήγορο απ’έξω, συνήθως γλυκό.”
“Όταν γυρίζω σπίτι το βράδυ, από την κούραση δεν μπορώ ούτε να μαγειρέψω, οπότε συνήθως παίρνω κάτι απ’έξω.”

Αυτές οι προτάσεις θα μπορούσαν να είχαν ειπωθεί από όλους μας κάποια στιγμή. Μεγάλα και δύσκολα ωράρια εργασίας που απαιτούν την πλήρη συγκέντρωσή μας σε αυτά, συντελούν στο να αμελούμε τις προσωπικές μας ανάγκες για ενέργεια και θρέψη. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, το βάρος αυξάνεται σημαντικά, πράγμα που δεν θα περίμενε κανείς να συμβεί σε κάποιον που τρώει ελάχιστα. Γιατί συμβαίνει αυτο; Η απάντηση βρίσκεται στις ίδιες τις προτάσεις. Ας τις αναλύσουμε μία-μία:

Ένας καφές δεν είναι αρκετός. Η αξία του πλήρους πρωινού γεύματος στην αναπλήρωση των θρεπτικών μας αναγκών είναι αδιαμφισβήτητη. Τί εννοούμε πλήρες πρωινό; Παραδείγματα μαζί με συνταγές έρχονται προσεχώς σε post.

Συνεχής, ασταμάτητη εργασία συντελεί σε συσσώρευση άγχους*, με συνέπεια την προσωρινή απώλεια όρεξης. Όταν το αίσθημα της πείνας (και η υπογλυκαιμία) δεν μπορεί πλέον να παρακαμφθεί, καταφεύγουμε σε επιλογές – ‘quick fixes’ που ‘θα κάνουν την δουλειά’ με το μικρότερο κόστος, στον λιγότερο χρόνο (βλ. snacks από περίπτερα, τυροπιτάδικα κλπ).

Με την ίδια λογική, μετά το πέρας μιας απαιτητικής ημέρας και την επιστροφή στο σπίτι το βράδυ, η ενέργεια για να μαγειρέψουμε συνήθως απλά δεν υπάρχει. Σε αυτή την περίπτωση κάτι έτοιμο αποτελεί μονόδρομο.

Τα συγκεκριμένα προϊόντα μπορεί να προσφέρουν άμεσο bust ενέργειας λόγω της περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες ταχείας απορρόφησης, η δράση όμως είναι προσωρινή.

Κυρίως όμως χρειάζεται προσοχή γιατί μακροπρόθεσμα όλες οι παραπάνω πρακτικές οδηγούν στην αύξηση βάρους που λέγαμε, αυτή που δεν μπορούμε να καταλάβουμε κι από πού μας ήρθε, ‘γιατί δεν τρώμε τίποτα όλη μέρα’. Αφού πλέον αναλύσαμε τί ακριβώς δεν λειτουργεί, τί πρέπει να αλλάξει, στο δεύτερο μέρος έρχονται και οι προτάσεις για το πώς να τα καταφέρουμε!


 *Τα οφέλη του πρωινού για το εργασιακό άγχος και την πνευματική υγεία γενικότερα, περιγράφονται και στο άρθρο της ομάδας εργασίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων .
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print
Scroll to Top